Mer Sunn Fornuft!

Jeg støtter Sunn Fornuft-plakaten, sammen mot spiseforstyrrelser. Kampen kan ikke gjøres alene, motsatsen er for høy!

Det kommer til å ordne seg. Det skal bli bra. Bare litt til nå, så er du der. Der de andre er. Noen løp, så du løper. Noen satte regler, og du fulgte dem. Noen sa nei, så du nekter. Noen er tynne, så det skal du bli også. Noen måler, så du veier. Noen er sunne, så det er det livet ditt skal dreie seg rundt heretter. Du skal spise som dem, trene som dem, se ut som dem, bli dem. Og så skal det bli bra. Livet ditt, lik et glansbilde med glitter på. Tallene skal sette deg fri, og reglene skal gi deg rom til å forme den du ønsker å bli. 

I prosessen av å skrelle deg bort til du passer inn i den størrelsen, den malen, den boksen, skreller du bort deg selv. Lag på lag, river du av deg, til du ikke tenker selv lenger. For hver regel du skal følge, blir du litt mer bundet. For hvert råd du suger til deg, blir du mer døv for hva kroppen signaliserer til deg. Om du først henger deg opp i tall, skal til slutt alt tallfestes, tidfestes, måles, veies. Oppskriftene ligger overalt. Du kunne ikke oversett dem om du prøvde en gang. De popper opp på Facebook, de snappes, de demonstreres på en video på Instagram, de skrives om på blogger. Og alle har rett, alle har i hvert fall mer rett enn deg.

Hvem har ansvaret for hvem? Aller mest har vi ansvar for oss selv, hva vi leser, hvordan vi tolker, hva vi utsetter oss for og hva vi tror på. Problemet er når vi begynner å tro mer på andre enn oss selv. Når porsjonen på bildet blir den rette porsjonen, og matvaren det skrytes av blir ditt selvklare valg. Det er ikke rart at vi sluker hvert ord og hvert bilde. Vi er flokkdyr, vil gjøre som alle andre. Og det som «alle andre» viser, er hvor sunne de er, hvor trente de er, hvor mye kontroll de har og hvor perfekte liv de lever. Majoriteten av forbildene i sosiale medier fremmer sin måte å gjøre ting på og anser den som riktig og best. Det skal være x gram kokosmelk og y desiliter quinoa. Det skal være laktosefritt og glutenfritt og fettfritt og proteinrikt.

Trening skal være intensivt og tungt, gi svettefest og syrefest herfra og til himmelen. Jeg blir nesten uvel når jeg hører slike ord, for i mitt hode skaper det ingen treningsglede, bare treningstvang. Garantert, det svir. Bare gjør dette, så mange ganger, og så igjen, og i morgen gjør du sånn, så tungt, og igjen. Dietten noen følger, blir dietten til ditt nye liv, og antallet kilo noen løfter eller går ned i vekt, blir det du sammenlikner deg med. Vi er ikke like, så hvorfor skal vi alle gjøre likt? Har en blogger mer kunnskap om hva du trenger enn det kroppen din har? Nei! Nei, nei, rungende NEI!

Vi må selv ta ansvar for hva vi leser og hva vi lar det gjøre med oss. Men alle som på en eller annen måte har makt til å påvirke andre, gjennom skrift, bilder og video, må ta ansvar for innholdet i det de formidler, detaljene i det de fremmer. Det er lett å glemme at man er et forbilde, og at det man gjør kan bidra til at andre får det bedre, eller verre. Aller verst verre. Det trengs ikke tall for å skape fine setninger. Bruk ordene og fremme helheten. Og viktigst av alt, lytt til deg selv og det du trenger, vil og kan.

Det er ikke plass til strenge regler i et liv med frihet. Det er ikke plass til tall i et hode fullt av drømmer. Det er ikke rom for forbudt i et hjerte med JA. 

Ikke la en liten del av virkeligheten, pyntet på og forherliget, forringe din eller andres helhet. Støtt Sunn Fornuft-plakaten, lytt til kroppen din og følg hjerte og drømmer. Vær raus med deg selv, og vær raus med andre. Når du skriver, eller snakker, så tenk på hvem som leser og hvem som lytter. Det kan være naboen på andre siden av hekken. Eller en tenåringsgutt som leter etter seg selv og søker etter svar. Eller din lillesøster. Din sønn eller datter. Sjetteklassingen som hopper hoppetau i friminuttet og måler magen i speilet på do før storefri. 

Bruk Sunn Fornuft, og vær et godt forbilde! Les mer om prosjektet her

2 kommentarer
    1. Jeg skulle så så så ønske at plakaten inkluderte mer andre spiseforstyrrelser enn anoreksi enn den gjør, men ellers er det superbra <3

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg